Chemia Liceum Gimnazjum Testy Matura

Powrót

Węglowodany (sacharydy, cukry)

Skład pierwiastkowy węglowodanów: C, H, O

Monosacharydy (cukry proste) - glukoza, fruktoza C6H12O6  
Cukry złozone:
Disacharydy (dwucukry) - sacharoza, maltoza, laktoza C12H22O11   
Polisacharydy (wielocukry) - skrobia, celuloza (C6H10O5)n

Glukoza
Ciało stałe, krystaliczne, bezbarwne, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma smak słodki.
Glukoza powstaje w roślinach zielonych w procesie fotosyntezy
6CO2 + 6H2O  —energia słoneczna→ C6H12O6 + 6O2 


Sacharoza

Hydroliza sacharozy
C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6  
sacharoza           →  glukoza  +  fruktoza

Skrobia
Biała substancja stała, bez smaku i zapachu, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, z gorącą tworzy kleik skrobiowy (pęcznieje)

Identyfikacja
Pod wpływem jodu pojawia się ciemnoniebieskie zabarwienie.

Hydroliza skrobi
(C6H10O5)n → nC6H12O6  
skrobia → glukoza

Przekaż darowiznę
Załóż konto | Zaloguj się

Copyright 2011-2019Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.