Chemia Liceum Gimnazjum Testy Matura

Powrót

Sposoby rozdzielania mieszanin

Podstawowym kryterium decydującym o wyborze metody rozdzialania mieszaniny są różnice we własnościach fizycznych poszczególnych jej składników.

Własności fizyczne wykorzystywane do rozdzielania mieszanin
− różne stany skupienia
− różnica w gęstości
− rozpuszczalność w wodzie i innych rozpuszczalnikach
− temperatury wrzenia
− wiele innych...

Rozdzielanie mieszanin niejednorodnych:

Sączenie ⇒ mieszaninę przelewa się przez sączek znajdujący się na lejku. Osad pozostaje na sączku, ciecz, przelewa się przez lejek. Metodą tą można rozdzielić mieszaniny cieczy i substancji stałej, która się w niej nie rozpuszcza (np. mieszanina kredy i wody).

Dekantacja ⇒ najpierw osad powoli opada na dno (sedymentacja) a następnie zlewa się ciecz znad osadu. Uwaga: Nie jest to jednak dokładna metoda rozdzielenia mieszaniny, gdyż zawsze zostanie trochę cieczy w osadzie, ale proces pomocniczy przed sączeniem. Metodę tą można wykorzystać do rozdzielenia mieszaniny cieczy i substancji stałej, która się w niej nie rozpuszcza.

Rozdzielanie w rozdzielaczu ⇒ sposób na rozdzielenia dwóch nie mieszających się cieczy.

Inne proste metody: sita (mieszaniny ciał stałych różniących się wielkością cząstek), magnes (mieszanina opiłków żelaza i siarki).

 

Metody rozdzielania mieszanin jednorodnych:

Krystalizacja ⇒ powolne odparowywanie rozpuszczalnika powoduje wydzielanie substancji stałej lub obniżenie temperatury roztworu nasyconego. Tą metodą można rozdzielić mieszaniny jednorodne złożone z rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej (roztwory).

Odparowanie ⇒ ogrzewanie w wyższej temperaturze, rozpuszczalnik szybko odparowuje, pozostaje substancja stała. Tą metodą można rozdzielić mieszaniny jednorodne i niejednorodne złożone z rozpuszczalnika i dowolnej substancji stałej.

Destylacja ⇒ ogrzewanie w temperaturze wrzenia rozpuszczalnika i skraplanie par rozpuszczalnika w innym naczyniu. Tą metodą można rozdzielić mieszaniny cieczy o (znacznie) różniących się temperaturach wrzenia (np. destylacja ropy naftowej) lub mieszaniny cieczy i ciała stałego (np. destylacja wody morskiej w celu otrzymania czystej wody).

Ekstrakcja ⇒ Mieszaninę umieszcza się w rozpuszczalniku i wówczas jeden z jej składników rozpuszcza się w nim. Następnym krokiem jest odsączenie pozostałości a następnie odparowanie rozpuszczalnika lub destylacja. Tą metodą można rozdzielić mieszaniny ciał stałych wykorzystując to, że jedna substancja przechodzi do rozpuszczalnika (dyfuzja) a inna nie (np. parzenie herbaty to ekstrakcja składników z liści herbaty do wody).



Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych





Załóż konto | Zaloguj się

Copyright 2011-2019Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.