Właściwości fizyczne .
Wraz z długością łańcucha węglowego wzrasta temperatura topnienia i temperatura wrzenia. Wzrost temperatury wrzenia jest spowodowany tym, że "powierzchnia" cząsteczki jest coraz większa i potrzeba coraz większej energii do pokonania sił van der Waalsa, które utrzymują razem cząsteczki.
W temperaturze pokojowej (20oC) stan skupienia alkanów zawierających węglowy łańcuch prosty zależy od długości tego łańcucha.
Ilość atomów C: 1 - 4 gazy, 5 - 16 ciecze, więcej - ciała stałe.
Parafina - mieszanina węglowodorów (16-48 atomów C) wydzielana z ropy naftowej
Wraz z długością łańcucha węglowodoru zwiększa się jego masa cząsteczkowa - wzrasta więc temperatura wrzenia.
Im większe rozgałęzienie łańcucha, ty niższa jest temperatura wrzenia. Cząsteczki rozgałęzionych węglowodorów mają mniejszą powierzchnię styku, więc słabiej się przyciągają siłami van der Waalsa. Czasteczki n-węglowodorów o nierozgałęzionych łańcuchach układają się obok siebie i przez to mają większą powierzchnię styku - przyciągają się silniej.
Nie rozpuszczają się w wodzie, rozpuszczają się w różnych rozpuszczalnikach niepolarnych (np.benzen, eter). Jest to spowodowane tym, że alkany mają budowę niepolarną (zasada: podobne rozpuszcza się w podobnym).
Otrzymywanie alkanów
Addycja wodoru do alkenów - najważniejsza metoda (uwodornienie)
np. R1–CH=CH-R2 + H2 —(kat.)→R1–CH2–CH2–R2
Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych |