Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) i glicerolu.
Właściwości tłuszczów: nie rozpuszczają się w wodzie, mają mniejszą gęstość od wody, dobrze rozpuszczają się w benzynie.
Z wodą tworzą emulsje.
Emulsja - zawiesina drobnych kropelek jednej cieczy w drugiej.
Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie:
tłuszcze roslinne i tłuszcze zwierzęce
Podział tłuszczów ze względu na stan skupienia:
tłuszcze stałe (głównie zwierzęce) i tłuszcze ciekłe (głównie roślnne)
Otrzymywanie tłuszczów
Tłuszcze mogą powstawać w reakcji estryfikacji.
glicerol + kwas tłuszczowy → tłuszcz (ester) + woda
Reakcja glicerolu z kwasem stearynowym
glicerol (alkohol) + kwas stearynowy → tristearynian glicerolu (tłuszcz) + woda
Odróżnianie tłuszczów roślinnych od zwierzęcych
Woda bromowa lub manganian(VII) potasu ulegają odbarwieniu pod wpływem tłuszczu roslinnego.
Wniosek: tłuszcze roślinne zawierają związki nienasycone.
Występowanie tłuszczów
Naturalne tłuszcze to mieszaniny różnych rodzajów tłuszczów. Występują w roślinach oleistych np. w rzepaku, w słoneczniku a także w organizmach zwierzęcych tworząc tkankę tłuszczową.