Powrót

Tłuszcze

Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) i glicerolu.

Właściwości tłuszczów: nie rozpuszczają się w wodzie, mają mniejszą gęstość od wody, dobrze rozpuszczają się w benzynie.
Z wodą tworzą emulsje.
Emulsja - zawiesina drobnych kropelek jednej cieczy w drugiej.

Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie:
tłuszcze roslinne i tłuszcze zwierzęce

Podział tłuszczów ze względu na stan skupienia:
tłuszcze stałe (głównie zwierzęce) i tłuszcze ciekłe (głównie roślnne)


Otrzymywanie tłuszczów
Tłuszcze mogą powstawać w reakcji estryfikacji.
glicerol + kwas tłuszczowy → tłuszcz (ester) + woda

Reakcja glicerolu z kwasem stearynowym
glicerol (alkohol) + kwas stearynowy → tristearynian glicerolu (tłuszcz) + woda
tłuszcze otrzymywanie

Odróżnianie tłuszczów roślinnych od zwierzęcych
Woda bromowa lub manganian(VII) potasu ulegają odbarwieniu pod wpływem tłuszczu roslinnego.
Wniosek: tłuszcze roślinne zawierają związki nienasycone.

Występowanie tłuszczów
Naturalne tłuszcze to mieszaniny różnych rodzajów tłuszczów. Występują w roślinach oleistych np. w rzepaku, w słoneczniku a także w organizmach zwierzęcych tworząc tkankę tłuszczową.



Zapraszam do wpisania komentarza: uwagi, co jeszcze dopisać, objaśnić, sprecyzować, niezrozumiała treść, błędy itp.
Napisz komentarz
Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.