Chemia Liceum Gimnazjum Testy Matura

Powrót

Białka

Skład pierwiastkowy białek:   C, O, N, H, S, P
Białka to wielkocząsteczkowe związki naturalne, które powstają z 20 różnych aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi.

Reakcja ksantoproteinowa
Białko żółknie pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V)

Pod wpływem soli metali lekkich np. NaCl następuje wysalanie, czyli ścinanie się białka. Proces ten jest odwracalny.
Pod wpływem soli metali ciężkich, alkoholu, temperatury następuje denaturacja, czyli nieodwracalne ścinanie sie białka.

Białka mają duże cząsteczki. Te białka,które rozpuszczają się w wodzie tworzą roztwór koloidalny, który nazywany jest zolem.
W roztworze koloidalnym (zol) duże cząsteczki białka mogą łączyć się w większe zespoły i powstaje żel. Proces przejścia zolu w żel nazywa się koagulacją.
Żel można ponownie przeprowadzić w zol np. dodając więcej wody lub ogrzewając. Proces ten nazywa się peptyzacją.

Koagulacja: zol → żel
Peptyzacja: żel →  zol

Przekaż darowiznę
Załóż konto | Zaloguj się

Copyright 2011-2019Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.