Powrót

Woda

Własności wody

Temp. topnienia wody pod ciśnieniem 1 atm: 0oC,
Temp. wrzenia:wody pod ciśnieniem 1 atm  100oC
Wraz ze wzrostem ciśnienia temp. wrzenia wody wzrasta.
Gęstość w temp.4oC: 1,00g/cm3, gęstość w temp.0oC: 0,92g/cm3 .  
Woda podczas zamarzania zwiększa swoją objętość.
Stany skupienia wody: stały (lód), ciekły (woda), gazowy (para wodna). 

Budowa cząsteczki wody

W cząsteczce wody między atomami tlenu i wodoru występują wiązania kowalencyjne spolaryzowane. Elektrony, które tworzą wiązania są przesunięte w stronę atomu tlenu, ponieważ atom tlenu ma silniejsze zdolności do przyciągania elektronów niż atomy wodoru. W wyniku tego przesunięcia w cząsteczce powstają dwa bieguny - dodatni w pobliżu atomów wodoru i ujemny w pobliżu atomu tlenu.
Cząsteczka wody jest dipolem, czyli ma budowę polarną.
woda budowa polarna dipol

Inne cząsteczki, które mają budowe polarną:
dipole HCl H2S NH3 budowa polarna


Rozpuszczanie substancji w wodzie

Polarna budowa (dwa bieguny) cząsteczki wody powoduje, że dobrze rozpuszczają się w niej substacje o podobnej budowie: mające budowę polarną lub wiązania jonowe.

Czynniki zwiększające szybkość rozpuszczania substancji w wodzie:
- podwyższenie temperatury
- mieszanie
- rozdrobnienie substancji

 


Emulsje

Emulsja - mieszanina niejednorodna dwóch, wzajemnie nierozpuszczalnych cieczy. Jedna z tych cieczy w postaci małych kropelek jest rozproszona w drugiej cieczy, W skład wielu emulsji wchodzą też inne substancje, które nadają emulsji odpowiednie właściwości np. smakowe, zapachowe, kolorystyczne, myjące.

Przykłady emulsji 

  • mleko - emulsja złożona z drobnych kropelek tłuszczu zawieszonych w wodzie
  • masło - emulsja złożona z dobnych kropelek wody zawieszonych w tłuszczu
  • majonez - emulsję tworzą tu drobne kropelki tłuszczu zawieszone w wodzie
  • krem - emulsja drobnych kropelek wody zawieszonych w tłuszczu
  • farba emulsyjna - emulsja złożona z pigmentów rozproszonych w wodzie
  • szampon: emulsję tworzą substancje myjące rozproszone w wodzie


Zapraszam do wpisania komentarza: uwagi, co jeszcze dopisać, objaśnić, sprecyzować, niezrozumiała treść, błędy itp.
Napisz komentarz
Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.