Chemia Liceum Gimnazjum Testy Matura

Powrót

Mieszaniny, rodzaje roztworów

Mieszanina ⇒ składa się z dwóch lub więcej składników zmieszanych ze sobą w dowolnym stosunku. Składniki mieszaniny zachowują swoje właściwości.

Mieszanina a związek chemiczny

Mieszanina Związek chemiczny
Powstaje przez mechaniczne zmieszanie kilku substancji - przemiany fizyczne Powstaje w reakcji chemicznej - przemiany chemiczne
Składniki mieszaniny zachowują swoje własności Substancje, z których powstał związek nie zachowują swoich własności - powstaje nowa substancja o zupełnie innych własnościach
Można rozdzielić na substancje wyjściowe za pomocą różnych metod i przemian fizycznych Można rozdzielić na substancje wyjściowe za pomocą reakcji chemicznych
Ilości substancji do utworzenia mieszaniny mogą być dowolne Ilości substancji do utworzenia związku chemicznego muszą być ściśle określone

Podział mieszanin
I. Mieszaniny jednorodne (homogeniczne) ⇒ poszczególnych składników nie można zobaczyć gołym okiem, lub za pomocą prostych przyrządów optycznych.
Przykłady: cukier rozpuszczony w wodzie, powietrze, jako mieszanina gazów.
II. Mieszaniny niejednorodne (heterogeniczne) ⇒ poszczególne składniki można zobaczyć, są słabo rozdrobnione.
Przykłady: piasek z solą, siarka z opiłkami żelaza.

Podział mieszanin ciał stałych i cieczy ze względu na wielkości cząstek

I. Roztwory właściwe ⇒ mieszaniny jednorodne, której cząstki są bardzo małe (mniej niż 1nm, nie da się ich zobaczyć)

− roztwory ciekłe np. roztwór soli w wodzie
− roztwory stałe np. stopy metali
− roztwory gazowe np. mieszanina tlenu i azotu

II. Koloidy ⇒ składniki mają rozdrobnienie pośrednie między mieszaniną jednorodną a niejednorodną

Własności koloidów

  • mieszanina dwóch substancji z których jedna jest rozproszona w drugiej
  • cząstki substancji rozproszonej są dużo większe niż w roztworze (ponad 1 do 100nm), ale mniejsze niż w zawiesinie, nie opadają na dno naczynia
  • cząstki substancji rozproszonej można stwierdzić oświetlając koloid światłem, światło na tych cząstkach ulega rozproszeniu i można zaobserwować smugę świetlną (efekt Tyndalla)
  • koloid składa się z fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego.

Przykłady koloidów: białko jajka zmieszane z wodą, wodny roztwór żelatyny, farby.

Emulsja - mieszanina dwóch niemieszających się wzajemnie cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej w postaci małych kropelek. Takie układy tworzone są przez drobne kropelki tłuszczu zawieszone w wodzie. Emulsje są nietrwałe i łatwo samorzutnie się rozdzielają. Aby utrwalić emulsję dodaję się do niej emulgator, który ją stabilizuje.
Emulsjami są: majonez, kremy kosmetyczne.
Emulgator - substancja zwiększająca trwałość koloidu (np. mydła, detergenty)

III. Zawiesina ⇒ mieszanina składająca się z rozpuszczalnika i substancji, której cząstki są bardzo duże (są widoczne) i opadają na dno naczynia pod wpływem swojego ciężaru (sedymentacja). 


 


 

Przekaż darowiznę
Załóż konto | Zaloguj się

Copyright 2011-2019Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.