Powrót

Alkohole monohydroksylowe

  • Wzór ogólny szeregu homologicznego alkoholi, grupa alkilowa, grupa hydroksylowa, grupa funkcyjna alkoholi.
  • Nazewnictwo alkoholi (nazwy preferowane przez IUPAC, nazwy systematyczne i nazwy zwyczajowe).
  • Nazewnictwo jonów pochodzących od alkoholi.
  • Izomeria podstawienia grupy funkcyjnej.
  • Izomeria szkieletowa
  • Rzędowość alkoholi - alkohole pierwszo-, drugo- i trzeciorzędowe.
  • Wyjaśnienie, dlaczego alkohole mają wyższe temperatury wrzenia niż odpowiadające im węglowodory.
  • Powstawanie wiązań wodorowych między cząsteczkami alkoholu, asocjacja
  • Kontrakcja - zjawisko zachodzące po zmieszaniu alkoholu i wody
  • Właściwości fizyczne alkoholi a długość łańcucha węglowego
  • Otrzymywanie alkoholi - Addycja wody do alkenu (hydratacja, uwodnienie) - powstały produkt jest zgodny z regułą Markownikowa
  • Substytucja nukleofilowa - reakcja fluorowcoalkanów z mocnymi zasadami w środowisku wodnym (hydroliza zasadowa)
  • Reakcja z wodą (hydroliza)
  • Fermentacja alkoholowa cukrów - otrzymywanie alkoholu etylowego
  • Odczyn wodnego roztworu alkoholi.
  • Właściwości słabo kwasowe alkoholi - zależność od rzędowości alkoholu.
  • Reakcje alkoholi z metalami aktywnymi (np.Na, K, Mg, Al)
  • Alkoholany to związki o charakterze soli, hydroliza, odczyn.
  • Etanol jako słaby kwas wg teorii Bronsteda)
  • Reakcje z halogenowodorami - reakcja z gazowym halogenowodorem lub jego stężonym roztworem wodnym
  • Eliminacja cząsteczki wody (dehydratacja, odwadnianie) w alkoholu etylowym
  • Główny produkt eliminacji cząsteczki H2O z alkoholu - reguła Zajcewa.
  • Reakcja alkoholi z kwasami  (estryfikacja).
  • Reakcje z kwasami nieorganicznymi HNO3 i H2SO4.
  • Utlenianie alkoholi - rodzaj produktu utleniania zależy od rzędowości alkoholu. 
  • Utlenianie alkoholi pierwszorzędowych
  • Utlenianianie alkoholu pierwszorzędowego za pomocą KMnO4 w środowisku kwasowym i obojętnym:
  • Utlenianie alkoholu pierwszorzędowego za pomocą K2Cr2O7 w środowisku kwasowym.
  • Utlenianie za pomocą CuO w środowisku bezwodnym w podwyższonej temperaturze.
  • Utlenianie alkoholi drugorzędowych
  • Utlenianie alkoholu drugorzędowego za pomocą K2Cr2O7  
  • Utlenianie cyklopentanolu do cyklopentanonu:
  • Utlenianie alkoholi trzeciorzędowych - Alkohole trzeciorzędowe nie ulegają reakcji utleniania.
  • Utlenianie alkoholi jako reakcja redoks
  • Wykrywanie obecności alkoholu etylowego - reakcja z K2Cr2O7 i stężonym r-r H2SO4.
  • Substytucja nukleofilowa (podstawienie nukleofilowe) - otrzymywanie alkoholi
  • Enole
  • Tautomeria ketonowo-enolowa.
  • Autodysocjacja alkoholi
Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?

Załóż konto

Zyskaj dostęp do artykułów, które przekształcą skomplikowane zagadnienia chemiczne w zrozumiałe i interesujące treści.

Każdy artykuł, który przeczytasz, zwiększy Twoje zrozumienie i zaciekawienie chemią.

Nie czekaj, zacznij swoją naukową podróż już dziś!

Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych



Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.