Aminokwasy to związki organiczne, które zawierają 2 grupy funkcyjne: aminową -NH2 i karboksylową −COOH
Grupa funkcyjna - grupa aminowa -NH2 |
Najprostszy aminokwas
nazwa systematyczna: nazwa zwyczajowa: |
kwas amionooctowy glicyna |
||
H2N−CH2−COOH |
Reakcja kondensacji aminokwasów
Aminokwasy mogą łączyć się ze sobą. Podczas reakcji odłącza się grupa -OH od grupy karboksylowej jednego aminokwasu i atom wodoru od grupy aminowej drugiego aminokwasu. Atomy te łączą się i wydziela się cząsteczka wody. Między cząsteczkami tworzy się wiązanie peptydowe −CO−NH−.
W wyniku powstaje dipeptyd (ten ma nazwę glicyloglicyna).
Ten typ reakcji nazywa się: kondensacja.
H2N−CH2−COOH + H2N−CH2−COOH → H2N−CH2−CO-NH−CH2−COOH + H2O
Własności glicyny
- krystaliczna substancja stała
- bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie
- ma odczyn obojętny
Peptydy utworzone z dwóch aminokwasów to dipeptydy, z trzech - tripeptydy a z dużej liczby aminokwasów - polipeptydy.
Aminokwasy wchodzące w skład białek to aminokwasy białkowe. Jest ich 20. Białka sa polipeptydami.