Powrót

Aminokwasy

Aminokwasy to związki organiczne, które zawierają 2 grupy funkcyjne: aminową -NH2 i karboksylową −COOH

Grupa funkcyjna - grupa aminowa -NH2 grupa aminowa

Najprostszy aminokwas

nazwa systematyczna:
nazwa zwyczajowa:
kwas amionooctowy
glicyna
H2N−CH2−COOH glicyna wzór strukturalny glicyna strukturalny glicyna model

Reakcja kondensacji aminokwasów

Aminokwasy mogą łączyć się ze sobą. Podczas reakcji odłącza się grupa -OH od grupy karboksylowej jednego aminokwasu i atom wodoru od grupy aminowej drugiego aminokwasu. Atomy te łączą się i wydziela się cząsteczka wody. Między cząsteczkami tworzy się wiązanie peptydowe −CONH−.
W wyniku powstaje dipeptyd (ten ma nazwę glicyloglicyna).
Ten typ reakcji nazywa się: kondensacja.
dipeptyd glicyloglinyna
H2N−CH2−COOH + H2N−CH2−COOH → H2N−CH2CO-NH−CH2−COOH + H2O

Własności glicyny
- krystaliczna substancja stała
- bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie
- ma odczyn obojętny

Peptydy utworzone z dwóch aminokwasów to dipeptydy, z trzech - tripeptydy a z dużej liczby aminokwasów - polipeptydy.

Aminokwasy wchodzące w skład białek to aminokwasy białkowe. Jest ich 20. Białka sa polipeptydami.




Zapraszam do wpisania komentarza: uwagi, co jeszcze dopisać, objaśnić, sprecyzować, niezrozumiała treść, błędy itp.
Napisz komentarz
Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.