Powrót

Fermentacja

  • Fermentacja to proces przemian związków chemicznych zachodzących pod wpływem drobnoustrojów lub wytwarzanych przez nie enzymów.
  • Enzymy (rodzaj białek) w podwyższonej temperaturze ulegają nieodwracalnej denaturacji - fermentacja powinna być prowadzona w temperaturze do 37oC.
  • Enzymy należą do biokatalizatorów, czyli substancji, które przyspieszają przemiany biochemiczne.
  • Fermentacja  beztlenowa i tlenowa.
  • Fermentacja alkoholowa (fermentacja beztlenowa)
  • Procesy zachodzące podczas produkcji ciasta, chleba.
  • Produkcja napojów alkoholowych.
  • Fermentacja octowa (fermentacja tlenowa) - Proces ten jest wykorzystywany do produkcji octu.
  • Fermentacja mlekowa (fermentacja beztlenowa)
  • Wykorzystanie fermentacji mlekowej.
  • Fermentacja masłowa (beztlenowa)
  • Co powoduje fermentacja masłowa.
Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?

Załóż konto

Zyskaj dostęp do artykułów, które przekształcą skomplikowane zagadnienia chemiczne w zrozumiałe i interesujące treści.

Każdy artykuł, który przeczytasz, zwiększy Twoje zrozumienie i zaciekawienie chemią.

Nie czekaj, zacznij swoją naukową podróż już dziś!

Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych



Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.