Powrót

Masz to na wyciągnięcie ręki!

Wybierz plan i uzyskaj dostęp do najlepszych materiałów z chemii już teraz

Szczegółowe wyjaśnienia, pełne opracowania i szybkie wyszukiwanie odpowiedzi.

Plan Podstawowy na 7 dni

10 zł

Wybierz

Plan Premium na 6 miesięcy

40 zł (oszczędzasz 108zł)

Wybierz

Plan SuperPremium na 12 miesięcy

60 zł (oszczędzasz 304zł)

Najlepszy wybór



Fermentacja

  • Fermentacja to proces przemian związków chemicznych zachodzących pod wpływem drobnoustrojów lub wytwarzanych przez nie enzymów.
  • Enzymy (rodzaj białek) w podwyższonej temperaturze ulegają nieodwracalnej denaturacji - fermentacja powinna być prowadzona w temperaturze do 37oC.
  • Enzymy należą do biokatalizatorów, czyli substancji, które przyspieszają przemiany biochemiczne.
  • Fermentacja  beztlenowa i tlenowa.
  • Fermentacja alkoholowa (fermentacja beztlenowa)
  • Procesy zachodzące podczas produkcji ciasta, chleba.
  • Produkcja napojów alkoholowych.
  • Fermentacja octowa (fermentacja tlenowa) - Proces ten jest wykorzystywany do produkcji octu.
  • Fermentacja mlekowa (fermentacja beztlenowa)
  • Wykorzystanie fermentacji mlekowej.
  • Fermentacja masłowa (beztlenowa)
  • Co powoduje fermentacja masłowa.
Co dostaniesz w wersji premium?
📚 Pełny tekst wszystkiego co potrzebne do nauki
🎥 Dostęp do wyjaśnień trudnych pojęć - krok po kroku
💡 Możliwość zadawania pytań
🚀 Bez reklam i zbędnych przerw


Dołącz do setek uczniów i ucz się skutecznie!



Copyright 2011-2025Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.