Chemia Liceum Gimnazjum Testy Matura

Powrót

Dwucukry

Wzór sumaryczny dwucukrów:  C12H22O11

Dwucukry - cukry, których cząsteczka zbudowana jest z dwóch powiązanych jednostek monosacharydowych za pomocą mostków tlenowych - wiązania glikozydowego. Istnieje wiele dwucukrów o tym samym wzorze sumarycznym, ale różniących się rozmieszczeniem grup funkcyjnych - są one względem siebie izomerami. Np. połączenie dwóch cząsteczek D-glukozy może dać 11 różnych dwucukrów.

Sacharoza - cukier nieredukujący

glukoza i fruktoza
Glukoza i fruktoza

Sacharoza zbudowana jest z dwóch reszt monosacharydowych: glukozy i fruktozy:
sacharoza

Obydwie grupy –OH przy wiązaniu hemiacetalowym są zablokowane i żadna z jednostek nie może utworzyć grupy aldehydowej lub ketonowej - sacharoza nie wykazuje właściwości redukujących.

Maltoza - cukier redukujący

Dwie cząsteczki glukozy:
glukoza
Maltoza zbudowana jest z dwóch reszt monosacharydowych glukozy:
maltoza
Cząsteczka maltozy posiada jedną wolną grupę –OH przy wiązaniu hemiacetalowym. .Grupa ta może być odblokowana i przejść w formę aldehydową.
Maltoza to cukier redukujący – ulega reakcji Tollensa i Trommera.

Musisz umieć: rozpoznawać wzory dwucukrów, które są redukujące.

 

 

Hydroliza dwucukrów

Hydroliza dwucukrów w środowisku kwaśnym lub w obecności enzymów prowadzi do powstania cukrów prostych.

sacharoza + H2O → glukoza + fruktoza
C12H22O11 + H2O → C6H12O6 +C6H12O6

maltoza + H2O → glukoza
C12H22O11 + H2O → 2C6H12O6

 

Odróżnianie glukozy od sacharozy
Glukoza Sacharoza
Reakcja z Cu(OH)2
Odczynniki: roztwór NaOH i CuSO4 - strącenie świeżego osadu Cu(OH)2
Opis doświadczenia: do świeżo strąconego osadu Cu(OH)2 dodaje się roztwór badanej substancji i podgrzewa
Obserwacja: niebieski osad zmienia barwę na ceglastą.
Reakcja: Próba Trommera
R−CHO + 2Cu(OH)2 → R−COOH + Cu2O + 2H2O
Obserwacja: niebieski osad zmienia barwę na czarną.
Reakcja: Termiczny rozkład Cu(OH)2 do CuO
Cu(OH)2T.→ CuO + H2O

 

Ogrzewanie sacharozy
Sacharoza w temp. 150oC topi się, przyjmuje barwę brunatną i powstaje karmel, który stosuje się jako barwnik w produktach spożywczych.
 

Występowanie i zastosowanie niektórych dwucukrów

− sacharoza (cukier buraczany, cukier trzcinowy) - występuje w burakach cukrowych, trzcinie cukrowej
- laktoza (cukier mlekowy) - występuje w mleku ssaków
- maltoza (cukier słodowy) - to produkt przejściowy podczas hydrolizy skrobi z pomocą amylazy ślinowej w jamie ustnej, powstaje w słodzie podczas kiełkowania ziaren jęczmienia. Hydrolizę maltozy wykorzystuje się w browarnictwie do produkcji piwa.
- celobioza - produkt przejściowy podczas hydrolizy celulozy

Przekaż darowiznę
Załóż konto | Zaloguj się

Copyright 2011-2019Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.