Dwucukry - cukry, których cząsteczka zbudowana jest z dwóch powiązanych jednostek monosacharydowych za pomocą mostków tlenowych
Wiązanie glikozydowe w cukrach tworzone jest pomiędzy karbonylowym atomem węgla jednej cząsteczki i grupą hydroksylową drugiej cząsteczki cukru.
Sacharoza - cukier nieredukujący.
Sacharoza zbudowana jest z dwóch reszt monosacharydowych: glukozy i fruktozy połaczonych wiązaniem 1,2-glikozydowym:
Maltoza - cukier redukujący.
Maltoza zbudowana jest z dwóch reszt monosacharydowych glukozy połaczonych wiązaniem α-1,4-glikozydowym:
Dwucukry mogą występować w postaci dwóch anomerów α lub β.
Przykład oznaczenia wiązania glikozydowego z uwzględnieniem lokantów atomów węgla.
Hydroliza dwucukrów w środowisku kwaśnym lub w obecności enzymów prowadzi do powstania cukrów prostych.
Odróżnianie glukozy od sacharozy - Reakcja z Cu(OH)2 .
Ogrzewanie sacharozy - sacharoza w temp. 150oC topi się, przyjmuje barwę brunatną i powstaje karmel, który stosuje się jako barwnik w produktach spożywczych
Występowanie i zastosowanie niektórych dwucukrów.
Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.
Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.