Polisacharydy − związki wielkocząsteczkowe zbudowane z reszt monosacharydowych powiązanych wiązaniami glikozydowymi.
Wzór ogólny: (C6H10O5)n
Skrobia
− powstała z połączenia kilkuset do kilku tysięcy cząsteczek glukozy (w zależności od pochodzenia skrobi)
- tworzą ją dwa polisacharydy: amyloza o budowie liniowej, stanowi ok. 20% skrobi i amylopektyna, o budowie rozgałęzionej
- występuje w dużych ilościach w bulwach ziemniaka i ziarnach zbóż
- jest materiałem zapasowym roślin
- jest białą, bezpostaciową substancją, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie a w gorącej tworzy koloid
- nie wykazuje właściwości redukujących
(N) Dośw. Wykrywanie skrobi |
Odczynniki: skrobia, wodny roztwór jodu w jodku potasu (płyn Lugola) Do probówki z niewielką ilością skrobi dodano płyn Lugola Obserwacje: pojawiło się granatowe zabarwienie |
Hydroliza skrobi |
(C6H10O5)n + nH2O → (C6H10O5)x → n C6H12O6 skrobia → dekstryny → glukoza |
Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych |