Chemia Liceum Gimnazjum Testy Matura

Powrót

Polisacharydy

Polisacharydy − związki wielkocząsteczkowe zbudowane z reszt monosacharydowych powiązanych wiązaniami glikozydowymi.
Wzór ogólny: (C6H10O5)n

 

Skrobia

− powstała z połączenia kilkuset do kilku tysięcy cząsteczek glukozy (w zależności od pochodzenia skrobi)
- tworzą ją dwa polisacharydy: amyloza o budowie liniowej, stanowi ok. 20% skrobi i amylopektyna, o budowie rozgałęzionej
- występuje w dużych ilościach w bulwach ziemniaka i ziarnach zbóż
- jest materiałem zapasowym roślin
- jest białą, bezpostaciową substancją, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie a w gorącej tworzy koloid

(N) Dośw. Wykrywanie skrobi
Odczynniki: skrobia, wodny roztwór jodu w jodku potasu (płyn Lugola)
Do probówki z niewielką ilością skrobi dodano płyn Lugola
Obserwacje: pojawiło się granatowe zabarwienie

 

Hydroliza skrobi

(C6H10O5)n + nH2O → (C6H10O5)x → n C6H12O6 

skrobia → dekstryny → glukoza 


 

Celuloza

− zwana jest też błonnikiem
- jest liniowym polisacharydem powstała z kilkuset do kilkunastu tysięcy cząsteczek glukozy
- jest materiałem budulcowym błon komórkowych roślin
- w czystej postaci występuje we włóknach lnu, juty, konopi, bawełny
- jest ciałem stałym o włóknistej budowie
- nie rozpuszcza się w wodzie

Wzór celulozy (C6H10O5)n. n - zmienne, do 40 tysięcy.
Celuloza nie posiada właściwości redukujących

Hydroliza celulozy

(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6

celuloza → glukoza

Przekaż darowiznę
Załóż konto | Zaloguj się

Copyright 2011-2019Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.