Temp. topnienia wody pod ciśnieniem 1 atm: 0oC,
Temp. wrzenia:wody pod ciśnieniem 1 atm 100oC
Wraz ze wzrostem ciśnienia temp. wrzenia wody wzrasta.
Gęstość w temp.4oC: 1,00g/cm3, gęstość w temp.0oC: 0,92g/cm3 .
Woda podczas zamarzania zwiększa swoją objętość.
Stany skupienia wody: stały (lód), ciekły (woda), gazowy (para wodna).
W cząsteczce wody między atomami tlenu i wodoru występują wiązania kowalencyjne spolaryzowane. Elektrony, które tworzą wiązania są przesunięte w stronę atomu tlenu, ponieważ atom tlenu ma silniejsze zdolności do przyciągania elektronów niż atomy wodoru. W wyniku tego przesunięcia w cząsteczce powstają dwa bieguny - dodatni w pobliżu atomów wodoru i ujemny w pobliżu atomu tlenu.
Cząsteczka wody jest dipolem, czyli ma budowę polarną.
Inne cząsteczki, które mają budowe polarną:
Polarna budowa (dwa bieguny) cząsteczki wody powoduje, że dobrze rozpuszczają się w niej substacje o podobnej budowie: mające budowę polarną lub wiązania jonowe.
Czynniki zwiększające szybkość rozpuszczania substancji w wodzie:
- podwyższenie temperatury
- mieszanie
- rozdrobnienie substancji
Emulsja - mieszanina niejednorodna dwóch, wzajemnie nierozpuszczalnych cieczy. Jedna z tych cieczy w postaci małych kropelek jest rozproszona w drugiej cieczy, W skład wielu emulsji wchodzą też inne substancje, które nadają emulsji odpowiednie właściwości np. smakowe, zapachowe, kolorystyczne, myjące.
Przykłady emulsji