Powrót

Roztwory, rozpuszczanie, rozpuszczalność

Rodzaje roztworów ze względu na ilość substancji rozpuszczonej

Roztwór nasycony − zawiera maksymalną ilość substancji rozpuszczonej w danej temperaturze.
Roztwór nienasycony − w roztworze można jeszcze rozpuścić dodatkową ilość substancji w danej temperaturze.
Roztwór przesycony − roztwór w którym znajduje się więcej substancji rozpuszczonej niż w roztworze nasyconym w danej temperaturze.Roztwór przesycony można otrzymać przez ostrożne oziębianie roztworu nasyconego. Jest to układ bardzo niestabilny i wystarczy wstrząs, czy wrzucenie małego kryształka, aby wykrystalizował nadmiar substancji i roztwór stał się nasyconym.

Nasycenie roztworu można zwiększyć: 
- dodając więcej substancji do roztworu
- obniżając temperaturę

Nasycenie roztworu można zmniejszyć:
- podwyższając temperaturę
- dodając więcej rozpuszczalnika  


Rozcieńczanie roztworu → zmniejszanie stężenia roztworu
Roztwór rozcieńczony → roztwór o małym stężeniu
Roztwór stężony → roztwór o dużym stężeniu (niekoniecznie nasycony)

Stężenie roztworu można zwiększyć przez:
- dodanie substancji
- odparowanie rozpuszczalnika

Stężenie roztworu można zmniejszyć przez:
- dodanie rozpuszczalnika 

Rozpuszczanie a roztwarzanie

Rozpuszczanie ⇒ do rozpuszczalnika dodajemy substancję stałą, która się w tym rozpuszczalniku rozpuszcza (przechodzi do roztworu) - powstaje mieszanina, którą można rozdzielić na substancje wyjściowe - jest to proces fizyczny.
Przykład: rozpuszczanie cukru w wodzie.

Roztwarzanie ⇒ przechodzenie substancji stałej do roztworu, połączone z reakcją chemiczną - powstają nowe substancje.
Przykład: do kwasu solnego dodajemy cynk. Cynk roztwarza się w kwasie solnym, powstaje chlorek cynku.
Nie należy mylić procesu rozpuszczania i roztwarzania mimo, że w obu procesach obserwuje się "zanikanie" substancji. 

 



Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych





Copyright 2011-2020Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.