Powrót

Twardość wody

Twardość wody jest spowodowana obecnością w niej kationów metali, głównie wapnia i magnezu a także znajdujących w się w znacznie mniejszych ilościach: żelaza, manganu i innych. Skład wody zależy od rodzaju skał i minerałów przez jakie przepływała ta woda.

Twardość węglanowa
Dotyczy tej części jonów wapnia i magnezu, która jest związana z jonami HCO3 i CO32–: Ca(HCO3)2, Mg(HCO3)2, CaCO3, MgCO3.
Jest to twardość przemijająca. Podczas gotowania wodorowęglany przekształcają się w węglany i osadzają na dnie naczynia w postaci osadu (kamienia kotłowego). Woda zmniejsza wówczas swoją twardość.

Twardość niewęglanowa
Dotyczy jonów wapnia i magnezu związanych z pozostałymi anionami (siarczanami, chlorkami, azotanami itp.) np. CaSO4, CaCl2, Ca(NO3)2
Jest to twardość nieprzemijająca - podczas gotowania ilość tych soli w wodzie nie ulega zmianie.

Twardość ogólna to suma ilości wapnia i magnezu w wodzie.

Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?

Załóż konto

Zyskaj dostęp do artykułów, które przekształcą skomplikowane zagadnienia chemiczne w zrozumiałe i interesujące treści.

Każdy artykuł, który przeczytasz, zwiększy Twoje zrozumienie i zaciekawienie chemią.

Nie czekaj, zacznij swoją naukową podróż już dziś!

Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych



Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.