Wyższe kwasy karboksylowe, kwasy tłuszczowe - kwasy o długich łańcuchach węglowych, są składnikami naturalnych tłuszczów.
kwas palmitynowy (heksadekanowy) | C15H31COOH | biała, bezwonna, krystaliczna substancja, nierozpuszczalna w wodzie |
kwas stearynowy (oktadekanowy) | C17H35COOH | biała, bezwonna substancja, tłusta w dotyku, nierozpuszczalna w wodzie |
kwas oleinowy (oktadek-9-enowy) | C17H33COOH | przezroczysta, bezbarwna, oleista ciecz, nierozpuszczalna w wodzie |
Położenie wiązania podwójnego w cząsteczce kwasu oleinowego:
CH3–(CH2)7–CH=CH-(CH2)7–COOH
Stearyna - mieszanina wyższych kwasów tłuszczowych (głównie stearynowego).
Nienasycony charakter kwasu oleinowego:
1. Reakcja addycji bromu - odbarwienie wody bromowej
2. C17H33COOH + zakwaszony roztwór KMnO4 → odbarwienie roztworu
Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych |