Powrót

Wyższe kwasy karboksylowe

Wyższe kwasy karboksylowe, kwasy tłuszczowe - kwasy o długich łańcuchach węglowych, są składnikami naturalnych tłuszczów.

kwas palmitynowy (heksadekanowy) C15H31COOH biała, bezwonna, krystaliczna substancja, nierozpuszczalna w wodzie
kwas stearynowy (oktadekanowy) C17H35COOH biała, bezwonna substancja, tłusta w dotyku, nierozpuszczalna w wodzie
kwas oleinowy (oktadek-9-enowy) C17H33COOH przezroczysta, bezbarwna, oleista ciecz, nierozpuszczalna w wodzie

Położenie wiązania podwójnego w cząsteczce kwasu oleinowego:
CH3–(CH2)7–CH=CH-(CH2)7–COOH 

Stearyna - mieszanina wyższych kwasów tłuszczowych (głównie stearynowego).

Nienasycony charakter kwasu oleinowego:

1. Reakcja addycji bromu - odbarwienie wody bromowej

2. C17H33COOH + zakwaszony roztwór KMnO4  → odbarwienie roztworu

Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?

Załóż konto

Zyskaj dostęp do artykułów, które przekształcą skomplikowane zagadnienia chemiczne w zrozumiałe i interesujące treści.

Każdy artykuł, który przeczytasz, zwiększy Twoje zrozumienie i zaciekawienie chemią.

Nie czekaj, zacznij swoją naukową podróż już dziś!

Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych



Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.