Chemia Liceum Gimnazjum Testy Matura

Powrót

Tłuszcze

Tłuszcze (glicerydy) to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych.
Wzór ogólny:

tłuszcze - wzór ogólny

R - to grupy węglowodorowe, mogą być takie same lub różne.
Czerwoną ramką zaznaczono grupy estrowe.

Nazewnictwo

Nazwy glicerydów tworzy się tak samo, jak nazwy estrów.
np. tristearynian glicerolu (ester glicerolu i kwasu stearynowego), trioleinian glicerolu (ester glicerolu i kwasu oleinowego)

 

Podział tłuszczów

Tłuszcze nasycone - czasteczki zbudowane są z reszt nasyconych kwasów tłuszczowych (np. palmitynowego)
Tłuszcze nienasycone - czasteczki zbudowane są z reszt nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. oleinowego)

Tłuszcze roślinne - występują w roślinach  (np. rzepak, słonecznik, soja, len), są przeważnie estrami glicerolu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, są cieczami (wyjątek - masło kakaowe)

Tłuszcze zwierzęce - wystepują w tkance tłuszczowej zwierząt, są przeważnie estrami glicerolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, są ciałami stałymi (wyjątek - tran)

Otrzymywanie tłuszczów
Tłuszcze mozna otrzymać w wyniku reakcji estryfikacji glicerolu z kwasami tłuszczowymi.
otrzymywanie tłuszczów

 

Reakcje tłuszczów

  Tłuszcze pod wpływem enzymów mogą ulegać rozkładowi - hydrolizie
tłuszcz + woda —enzymy→ kwasy tłuszczowe + glicerol

Hydroliza tłuszczów 

Tłuszcze reagują z wodorotlenkami - reakcja zmydlania tłuszczów (zasadowa hydroliza)

 Zmydlanie tłuszczów

Uwodornienie tłuszczów
tłuszcz ciekły + wodór → tłuszcz stały
Tłuszcze ciekłe mają wiązania podwójne (są nienasycone). Wodór przyłącza się do wiązania podwójnego powodując, że tłuszcz robi się nasycony (twardnieje).

Proces ten nazywa się utwardzaniem tłuszczów.


Reakcje charakterystyczne tłuszczów

Reakcja z wodą bromową
tłuszcz nienasycony + brom → tłuszcz nasycony
Brom przyłącza się do wiązania podwójnego tłuszczu nienasyconego powodując odbarwienie wody bromowej. Tłuszcze nasycone nie ulegają tej reakcji.

Próba akroleinowa
Silnie ogrzewany tłuszcz rozkłada się i wydziela się akroleina - substancja o ostrym, nieprzyjemnym zapachu.
Tą próbą można odróżnić tłuszcze od substancji tłustych nie będących tłuszczami (np. oleje mineralne)

Przekaż darowiznę
Załóż konto | Zaloguj się

Copyright 2011-2019Chem24.pl Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Możesz określić metody zapisywania oraz dostępu do cookies w swojej przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi.