Tłuszcze (glicerydy) to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych.
Wzór ogólny:
R - to grupy węglowodorowe, mogą być takie same lub różne.
Czerwoną ramką zaznaczono grupy estrowe.
Nazewnictwo
Nazwy glicerydów tworzy się tak samo, jak nazwy estrów.
np. tristearynian glicerolu (ester glicerolu i kwasu stearynowego), trioleinian glicerolu (ester glicerolu i kwasu oleinowego)
Podział tłuszczów
Tłuszcze nasycone - czasteczki zbudowane są z reszt nasyconych kwasów tłuszczowych (np. palmitynowego)
Tłuszcze nienasycone - czasteczki zbudowane są z reszt nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. oleinowego)
Tłuszcze roślinne - występują w roślinach (np. rzepak, słonecznik, soja, len), są przeważnie estrami glicerolu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, są cieczami (wyjątek - masło kakaowe)
Tłuszcze zwierzęce - wystepują w tkance tłuszczowej zwierząt, są przeważnie estrami glicerolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, są ciałami stałymi (wyjątek - tran)
Otrzymywanie tłuszczów
Tłuszcze mozna otrzymać w wyniku reakcji estryfikacji glicerolu z kwasami tłuszczowymi.
glicerol + kwas stearynowy → tristearynian glicerolu + woda
Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych |