Estry to pochodne kwasów i alkoholi.
Grupa funkcyjna estrów: grupa estrowa −COO− |
Otrzymywanie estrów - reakcje estryfikacji
schemat: kwas + alkohol → ester + woda
CH3COOH + C2H5OH —stęż H2SO4→ CH3COOC2H5 + H2O
etanian etylu
octan etylu
Inne reakcje estryfikacji
HCOOH + CH3OH → HCOOCH3 + H2O
HCOOCH3 → metanian metylu (mrówczan metylu)
HCOOH + C2H5OH → HCOOC2H5 + H2O
HCOOC2H5 → metanian etylu (mrówczan etylu)
CH3COOH + CH3OH → CH3COOCH3 + H2O
CH3COOCH3 → etanian metylu (octan metylu)
Estry powszechnie występują w przyrodzie. Wiele z nich ma przyjemny zapach (np. ananasa, jabłka, truskawki). Z tego powodu produkuje się je i dodaje do żywności jako aromaty (napoje, lody, słodycze).