Powrót

Cukry (węglowodany, sacharydy)

  •  Cukry − to polihydroksyaldehydy i polihydroksyketony.
  • Wzór ogólny sumaryczny dla większości cukrów.
  • Nazewnictwo –  stosuje się nazwy zwyczajowe ze względu na to, że nazwy systematyczne są dość złożone.
  • Podział cukrów: monosacharydy, oligosacharydy, polisacharydy.
  • Podział monosacharydów ze względu na rodzaj grupy funkcyjnej - aldozy i ketozy.
  • Podział monosacharydów ze względu na ilość atomów węgla: triozy (3 atomy węgla), tetrozy (4), pentozy (5), heksozy (6).
  • Wzory Fischera, zasady rysowania wzorów Fischera.
  • Konfiguracja D i L.
  • Cukry szeregu D i L to wzajemne odbicia lustrzane (enancjomery). Rozpoznaje się je po położeniu grupy –OH przy ostatnim asymetrycznym atomie wegla.
  • Mechanizm zamknięcia łańcucha glukozy. Cukry mogą ulegać reakcji wewnątrzcząsteczkowej. W jej wyniku powstają 5– lub 6–członowe pierścienie.
  • Wiązanie hemiacetalowe (–O–).
  • Zapis wzorami Fishera: D-glukoza i α-D-glukopiranoza - przekształcenie na wzór Hawortha.
  • Grupa aldehydowa może swobodnie rotować wokół wiązania C1–C2 i mogą powstać dwie formy pierścieniowe: α, β.
  • α-D-glukopiranoza i β-D-glukopiranoza są anomerami.
  •  Anomery są diastereoizomerami (nie są odbiciami lustrzanymi – anancjomerami). Proces ten nazywa się mutarotacją.
  • Nowopowstała grupa hydroksylowa zwana jest grupą glikozydową a atomy węgla, przy których się ona znajduje nazywane są atomami glikozydowymi.
  • Mechanizm zamykania łańcucha D-fruktozy.
  • Zapis wzorami Fishera: D-fruktoza i β-D-fruktofuranoza - przekształcenie na wzór Hawortha
  • W roztworze cukru ustala się stan równowagi między formą łańcuchową a cykliczną
  • Izomeryzacja. W środowisku zasadowym cukry ulegają różnym reakcjom izomeryzacji.
  • Rozkład termiczny – podczas ogrzewania glukoza topnieje, brunatnieje i spala się.
  • Reakcja z Cu(OH)2 na zimno - glukoza posiada sąsiadujące grupy –OH.
  • Reakcja z Cu(OH)2 na gorąco - glukoza ma właściwości redukujące.
  • Próba Trommera - reakcja ta dowodzi, że badany cukier ma własności redukujące i potwierdza obecność grupy –CHO.
  • Próba Tollensa (reakcja lustra srebrowego). - glukoza ma właściwości redukujące – zredukowała tlenek srebra(I) do srebra.
  • Ketozy również dają pozytywny wynik reakcji ponieważ ulegają izomeryzacji do aldoz.
  • Reakcja ta dowodzi, że badany cukier ma własności redukujące i potwierdza obecność grupy –CHO..
  • Reakcja zachodząca podczas próby Tollensa:
  • Reakcja glukozy z wodą bromową - do roztworu glukozy dodano wodę bromową z dodatkiem wodorowęglanu sodu. Reakcja jest specyficzna dla aldoz – ketozy nie ulegają tej reakcji.
  • Fermentacja alkoholowa glukozy
  • Fotosynteza   - biochemiczny proces zachodzący przy udziale światła w komórkach roślinnych zawierających chlorofil. 
Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?

Załóż konto

Zyskaj dostęp do artykułów, które przekształcą skomplikowane zagadnienia chemiczne w zrozumiałe i interesujące treści.

Każdy artykuł, który przeczytasz, zwiększy Twoje zrozumienie i zaciekawienie chemią.

Nie czekaj, zacznij swoją naukową podróż już dziś!

Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych



Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.