Cukry − to polihydroksyaldehydy i polihydroksyketony.
Wzór ogólny sumaryczny dla większości cukrów: CnH2mOm , Cn(H2O)m
Nazewnictwo – stosuje się nazwy zwyczajowe ze względu na to, że nazwy systematyczne są dość złożone.
Podział cukrów | ||
monosacharydy jednocukry, cukry proste |
oligosacharydy 2–9 cukrów połączonych wiązaniami glikozydowymi disacharydy (dwucukry) |
polisacharydy wielocukry |
Cukry proste (jednocukry, monosacharydy) – cukry, których cząsteczki nie można przekształcić na mniejsze cząsteczki w reakcji hydrolizy.
Podział monosacharydów ze względu na rodzaj grupy funkcyjnej | |
aldozy w cząsteczce zawierają grupy hydroksylowe −OH i grupę aldehydową −CHO |
ketozy w cząsteczce zawierają grupy hydroksylowe −OH i grupę ketonową =CO |
Podział monosacharydów ze względu na ilość atomów węgla:
triozy (3 atomy węgla), tetrozy (4), pentozy (5), heksozy (6)
Wzory Fischera | |||
D–fruktoza ketoza heksoza polihydroksyketon |
D–glukoza aldoza heksoza polihydroksyaldehyd |
D–ryboza aldoza pentoza polihydroksyaldehyd |
D–2–deoksyryboza aldoza pentoza polihydroksyaldehyd |
Zasady rysowania wzorów Fischera: • główny łańcuch węglowy rysuje się pionowo • u góry umieszcza się atom węgla o najniższym lokancie • podstawniki umieszcza się po obu stronach łańcucha |
Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych |