Cukry − to polihydroksyaldehydy i polihydroksyketony.
Wzór ogólny sumaryczny dla większości cukrów.
Nazewnictwo – stosuje się nazwy zwyczajowe ze względu na to, że nazwy systematyczne są dość złożone.
Podział cukrów: monosacharydy, oligosacharydy, polisacharydy.
Podział monosacharydów ze względu na rodzaj grupy funkcyjnej - aldozy i ketozy.
Podział monosacharydów ze względu na ilość atomów węgla:triozy (3 atomy węgla), tetrozy (4), pentozy (5), heksozy (6).
Wzory Fischera, zasady rysowania wzorów Fischera.
Konfiguracja D i L.
Cukry szeregu D i L to wzajemne odbicia lustrzane (enancjomery). Rozpoznaje się je po położeniu grupy –OH przy ostatnim asymetrycznym atomie wegla.
Mechanizm zamknięcia łańcucha glukozy. Cukry mogą ulegać reakcji wewnątrzcząsteczkowej. W jej wyniku powstają 5– lub 6–członowe pierścienie.
Wiązanie hemiacetalowe (–O–).
Zapis wzorami Fishera: D-glukoza i α-D-glukopiranoza - przekształcenie na wzór Hawortha.
Grupa aldehydowa może swobodnie rotować wokół wiązania C1–C2 i mogą powstać dwie formy pierścieniowe: α, β.
α-D-glukopiranoza i β-D-glukopiranoza są anomerami.
Anomery są diastereoizomerami (nie są odbiciami lustrzanymi – anancjomerami). Proces ten nazywa się mutarotacją.
Nowopowstała grupa hydroksylowa zwana jest grupą glikozydową a atomy węgla, przy których się ona znajduje nazywane są atomami glikozydowymi.
Mechanizm zamykania łańcucha D-fruktozy.
Zapis wzorami Fishera: D-fruktoza i β-D-fruktofuranoza - przekształcenie na wzór Hawortha
W roztworze cukru ustala się stan równowagi między formą łańcuchową a cykliczną
Izomeryzacja. W środowisku zasadowym cukry ulegają różnym reakcjom izomeryzacji.
Rozkład termiczny – podczas ogrzewania glukoza topnieje, brunatnieje i spala się.
Reakcja z Cu(OH)2 na zimno - glukoza posiada sąsiadujące grupy –OH.
Reakcja z Cu(OH)2 na gorąco - glukoza ma właściwości redukujące.
Próba Trommera - reakcja ta dowodzi, że badany cukier ma własności redukujące i potwierdza obecność grupy –CHO.
Próba Tollensa (reakcja lustra srebrowego). - glukoza ma właściwości redukujące – zredukowała tlenek srebra(I) do srebra.
Ketozy również dają pozytywny wynik reakcji ponieważ ulegają izomeryzacji do aldoz.
Reakcja ta dowodzi, że badany cukier ma własności redukujące i potwierdza obecność grupy –CHO..
Reakcja zachodząca podczas próby Tollensa:
Reakcja glukozy z wodą bromową - do roztworu glukozy dodano wodę bromową z dodatkiem wodorowęglanu sodu. Reakcja jest specyficzna dla aldoz – ketozy nie ulegają tej reakcji.
Fermentacja alkoholowa glukozy
Fotosynteza - biochemiczny proces zachodzący przy udziale światła w komórkach roślinnych zawierających chlorofil.
Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.
Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.