Gleba
Jak powstaje gleba
Skały i minerały ulegają przemianom:
Wietrzenie fizyczne − kruszenie, rozdrabnianie, rozluźnianie skaÅ‚ pod wpÅ‚ywem czynników fizycznych np.zamarzajÄ…ca woda zwiÄ™ksza swojÄ… objÄ™tość powodujÄ…c kruszenie skaÅ‚.
Wietrzenie chemiczne − substancje zawarte w skaÅ‚ach reagujÄ… m.in. z wodÄ…, z tlenkiem wÄ™gla(IV) i powstajÄ… nowe zwiÄ…zki.
Wietrzenie biologiczne − wywoÅ‚ujÄ… organizmy żywe.
Å»yznÄ… warstwÄ™ gleby stanowi próchnica (humus)
organiczne szczÄ…tki w różnym stadium rozkÅ‚adu
jest umiejscowiona w górnej, cienkiej warstwie gleby
nadaje glebie brunatno-czarne zabarwienie - im wiÄ™cej próchnicy tym bardziej żyzna gleba
zatrzymuje składniki mineralne i zapobiega ich wypłukiwaniu przez wodę
chłonie i magazynuje wodę, zabezpiecza glebę przez nadmiernym wysychaniem
ma strukturę gruzełkowatą
Gleba - to ukÅ‚ad wielofazowy, w skÅ‚ad którego wchodzÄ… substancje staÅ‚e (zwiÄ…zki mineralne, substancje organiczne), koloid glebowy, woda glebowa i powietrze glebowe.
Składniki mineralne to kwarc, krzemiany, glinokrzemiany, wapienie, kalcyt, gips krystaliczny, kaolinit i inne.
Indentyfikacja wapieni w glebie
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2 O + CO2 ↑
Koloid glebowy
zawiera najdrobniejsze czÄ…stki gleby (mineralne i organiczne)
ma zdolnoÅ›c do zatrzymywania wody, mikro- i makroelementów niezbÄ™dnych do rozwoju roÅ›lin
Woda glebowa
jest roztworem zwiÄ…zków chemicznych (soli mineralnych, substancji organicznych, tlenu, azotu, tlenku wÄ™gla(IV),
zawiera także cząstki koloidalne,
pochodzi z opadów atmosferycznych, z wody gruntowej
Powietrze glebowe
zajmuje nie wypełnioną przez wodę przestrzeń między cząstkami gleby
Właściwości sorpcyjne gleby
CzÄ…stki gleby majÄ… zdolność do wiÄ…zania na swojej powierzchni różnych substancji (wody, soli mineralnych).
Im więcej jest w glebie substancji koloidalnych tym większe właściwości sorpcyjne posiada gleba i tym bardziej jest ona żyzna.
Składniki pokarmowe roślin
Prawo minimum Liebiga
wzrost roÅ›lin jest uzależniony od tego pierwiastka, którego w glebie jest najmniej
lub inaczej: niedobór jednego ze skÅ‚adników odżywczych powoduje ograniczenie wzrostu roÅ›lin
Woda i tlenek węgla(IV)
sÄ… źródÅ‚em wÄ™gla, wodoru i tlenu
pod wpływem energii słonecznej są przekształcane w cukry:
6 CO2 + 6 H2 O -−Å›wiatÅ‚o → C6 H12 O6 + 6 O2
Nawozy mineralne (sztuczne):
substancje, które zawierajÄ… skÅ‚adniki pokarmowe bezpoÅ›rednio przyswajane przez roÅ›liny
sÄ… wydobywane z ziemi lub produkowane
Nawozy NPK - zawierajÄ… zrównoważonÄ… dawkÄ™ potrzebnego roÅ›linom azotu (N), fosforu (P), potasu (K)
Nawozy naturalne : obornik, kompost, powstają w wyniku rozkładu substancji organicznych.
Makroelementy - pierwiastki, które sÄ… potrzebne roÅ›linom w dużych iloÅ›ciach
Azot
roÅ›liny pobierajÄ… go w postaci jonu NO3− i NH4+
tylko rośliny motylkowe wiążą azot z powietrza (dzięki bakteriom), dla większości roślin jest on niedostępny z powietrza
powstaje po wyÅ‚adowaniach atmosferycznych (podczas burzy tworzy siÄ™ niewielka ilość kwasu azotowego(V), który reaguje z różnymi substancjami w glebie)
niedobór azotu powoduje żóÅ‚kniÄ™cie i opadanie liÅ›ci i sÅ‚aby wzrost roÅ›lin
nawozy sztuczne zawierajÄ…ce azot: saletra wapniowa (Ca(NO3 )2 ), saletra sodowa (NaNO3 ) , saletra potasowa (KNO3 ), siarczan amonu ( (NH4 )2 SO4 ), saletra amonowa (NH4 NO3 ), saletrzak, mocznik, azotniak i inne
Fosfor
roÅ›liny pobierajÄ… go w postaci jonów PO4 −3 , pierwiastek budulcowy
niedobór fosforu powoduje opóźnienie dojrzewania owoców i nasion, ciemnoczerwone zabarwienie liÅ›ci
nawozy sztuczne fosforowe: superfosfaty (fosforany wapnia)
Potas
pobierany przez rośliny w postaci jonu K+
objawy niedoboru: zwijanie liści, mniejsza odporność na grzyby, suszę
nawozy sztuczne potasowe: siarczan(VI) potasu (K2 SO4 ), chlorek potasu (KCl)
Wapń
pobierany przez roÅ›liny w postaci jonów Ca+2
niedobór: żóÅ‚kniÄ™cie brzegów mÅ‚odych roÅ›lin
Magnez
pobierany przez rośliny w postaci jonu Mg2+
bierze udział w budowie chlorofilu i w procesie fotosyntezy,
niedobór: żóÅ‚te plamy miÄ™dzy nerwami liÅ›ci
Siarka
pobierana przez roÅ›liny w postaci jonów SO4 2−
niedobór: żóÅ‚te liÅ›cie, zamieranie roÅ›liny
nawozy sztuczne zawierajÄ… tlenek magnezu (MgO) lub siarczan magnezu (MgSO4 )
Mikroelementy - pierwiastki, które sÄ… potrzebne roÅ›linom w niewielkich iloÅ›ciach: bor, miedź, żelazo, mangan, molibden i cynk
Odczyn gleby
pH >7 - odczyn zasadowy - wiÄ™cej jonów OH− niż jonów H+
pH <7 - odczyn kwasowy - wiÄ™cej jonów H+ niż jonów OH−
pH = 7 - odczyn obojÄ™tny - tyle samo jonów H+ i OH−
Odczyn gleby mierzy się pehametrem, kwasomierzem glebowym lub papierkiem wskaźnikowym.
Zakwaszenie gleb spowodowane jest przez:
intensywną uprawę roślin
zbyt intensywnym nawożeniem nawozami mineralnymi
kwaśne opady
Wapnowanie gleb
stosuje się związki wapnia: tlenek wapnia, wodorotlenek wapnia, węglan wapnia
powoduje odkwaszanie gleby, neutralizuje kwasy zawarte w kwaśnej glebie
zmienia odczyn gleby
Wapnowanie gleby usuwa z niej kationy wodorowe powodujÄ…ce zakwaszenie:
CaO + 2H+ → Ca2+ + H2 O
Czy zakwaszenie gleby jest zawsze zjawiskiem szkodliwym ?
Nie zawsze. Niektóre roÅ›liny lubiÄ… nawet bardzo kwaÅ›ne gleby (pH 3-4), np. borówki, wrzosy. TakÄ… glebÄ™ pod uprawy należy specjalnie zakwaszać, np kwaÅ›nym torfem lub nawozem sztucznym. Lekko kwaÅ›nÄ… glebÄ™ toleruje również wiele roÅ›lin ozdobnych, warzywniczych czy owocowych.
Degradacja gleb - obniżenie wartości uprawowej gleby.
ŹródÅ‚a i czynniki wpÅ‚ywajÄ…ce na degradacjÄ™ spowodowane przez czÅ‚owieka
pyły przemysłowe - po pewnym czasie opadają na ziemię, zawierają szkodliwe, trujące składniki
gazy przemysłowe - najczęściej tlenki węgla, azotu, siarki - rozpuszczają się w wodzie (deszcz, woda glebowa) i wraz z nią powodują zakwaszanie gleb
Å›cieki przemysÅ‚owe - mogÄ… zawierać szkodliwe substancje i dostawać siÄ™ do wód gruntowych, gdzie sÄ… pobierane przez roÅ›liny
ścieki domowe - mogą zawierać szkodliwe substancje (detergenty, wyrzucane leki, płyny czyszczące itp)
spaliny samochodowe - powodują degradację gleb przy drogach, rośliny tu uprawiane przyswajają szkodliwe substancje
sól drogowa sypana zimÄ… - powoduje zasolenie gleb w pobliżu dróg
odpady, Å›mieci wyrzucane do lasu, na ugory - deszcz wymywa z nich substancje rozpuszczalne, które dostajÄ… siÄ™ do wód gruntowych
używanie Å›rodków ochrony roÅ›lin - substancje te przedostajÄ… siÄ™ do wód gruntowych a potem sÄ… pobierane przez roÅ›liny
przenawożenie - nadmiar nawozów jest gromadzony przez roÅ›liny, które sÄ… potem spożywane, powodujÄ… zatrucia, uczulenia
wyjaÅ‚awianie - zbyt intensywny zbiór roÅ›lin a brak powrotu substancji organicznej do gleby, brak pÅ‚odozmianu i przerw w uprawie
zÅ‚a gospodarka zasobami wodnymi − zakÅ‚adanie systemów odwadniajÄ…cych, regulacja rzek może spowodować obniżenie wód gruntowych i nadmierne wysuszanie gleb
Aby przyczynić się do ochrony gleb człowiek nie powinien
wyrzucać śmieci do lasu
wyrzucać lekarstw do zlewu
myć samochodów na glebie
rozsypywać zbyt dużych iloÅ›ci nawozów sztucznych
ograniczać używanie Å›rodków owadobójczych i chwastobójczych
Rekultywacja - przywrócenie wartoÅ›ci użytkowej gleb zdegradowanych
likwidacja źródeÅ‚ zanieczyszczenia
neutralizacja substancji szkodliwych
pokrywanie warstwÄ… próchnicy
odkwaszanie zwiÄ…zkami wapnia
sadzenie roÅ›lin, które dobrze radzÄ… sobue w trudnych warunkach
Bibliografia
Eugeniusz Gorlach, Teofil Mazur Chemia rolna, Wydawnictwo PWN 2001
Witold Grzebisz łbdquo;Nawożenie roślin uprawnychłrdquo; PWRiL 2008;
Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?
Załóż konto
Zyskaj dostęp do artykułów, które przekształcą skomplikowane zagadnienia chemiczne w zrozumiałe i interesujące treści.
Każdy artykuł, który przeczytasz, zwiększy Twoje zrozumienie i zaciekawienie chemią.
Nie czekaj, zacznij swoją naukową podróż już dziś!
Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych
Załóż konto