Powrót

Gleba


Jak powstaje gleba

Skały i minerały ulegają przemianom:

  • Wietrzenie fizyczne − kruszenie, rozdrabnianie, rozluźnianie skaÅ‚ pod wpÅ‚ywem czynników fizycznych np.zamarzajÄ…ca woda zwiÄ™ksza swojÄ… objÄ™tość powodujÄ…c kruszenie skaÅ‚.
  • Wietrzenie chemiczne − substancje zawarte w skaÅ‚ach reagujÄ… m.in. z wodÄ…, z tlenkiem wÄ™gla(IV) i powstajÄ… nowe zwiÄ…zki.
  • Wietrzenie biologiczne − wywoÅ‚ujÄ… organizmy żywe.

 

Å»yznÄ… warstwÄ™ gleby stanowi próchnica (humus)

  • organiczne szczÄ…tki w różnym stadium rozkÅ‚adu
  • jest umiejscowiona w górnej, cienkiej warstwie gleby
  • nadaje glebie brunatno-czarne zabarwienie - im wiÄ™cej próchnicy tym bardziej żyzna gleba
  • zatrzymuje skÅ‚adniki mineralne i zapobiega ich wypÅ‚ukiwaniu przez wodÄ™
  • chÅ‚onie i magazynuje wodÄ™, zabezpiecza glebÄ™ przez nadmiernym wysychaniem
  • ma strukturÄ™ gruzeÅ‚kowatÄ…

Gleba - to ukÅ‚ad wielofazowy, w skÅ‚ad którego wchodzÄ… substancje staÅ‚e (zwiÄ…zki mineralne, substancje organiczne), koloid glebowy, woda glebowa i powietrze glebowe.

Składniki mineralne to kwarc, krzemiany, glinokrzemiany, wapienie, kalcyt, gips krystaliczny, kaolinit i inne.

Indentyfikacja wapieni w glebie

CaCO3 + 2HCl  → CaCl2 + H2O + CO2

 

Koloid glebowy

  • zawiera najdrobniejsze czÄ…stki gleby (mineralne i organiczne)
  • ma zdolnoÅ›c do zatrzymywania wody, mikro- i makroelementów niezbÄ™dnych do rozwoju roÅ›lin 

Woda glebowa 

  • jest roztworem zwiÄ…zków chemicznych (soli mineralnych, substancji organicznych, tlenu, azotu, tlenku wÄ™gla(IV), 
  • zawiera także czÄ…stki koloidalne, 
  • pochodzi z opadów atmosferycznych, z wody gruntowej 

Powietrze glebowe

  • zajmuje nie wypeÅ‚nionÄ… przez wodÄ™ przestrzeÅ„ miÄ™dzy czÄ…stkami gleby 

Właściwości sorpcyjne gleby

CzÄ…stki gleby majÄ… zdolność do wiÄ…zania na swojej powierzchni różnych substancji (wody, soli mineralnych). 

Im wiÄ™cej jest w glebie substancji koloidalnych tym wiÄ™ksze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci sorpcyjne posiada gleba i tym bardziej jest ona żyzna. 


Składniki pokarmowe roślin

 

Prawo minimum Liebiga

  • wzrost roÅ›lin jest uzależniony od tego pierwiastka, którego w glebie jest najmniej 
  • lub inaczej: niedobór jednego ze skÅ‚adników odżywczych powoduje ograniczenie wzrostu roÅ›lin  

 

Woda i tlenek węgla(IV)

  • sÄ… źródÅ‚em wÄ™gla, wodoru i tlenu
  • pod wpÅ‚ywem energii sÅ‚onecznej sÄ… przeksztaÅ‚cane w cukry:

                        6 CO2 + 6 H2O -−Å›wiatÅ‚o→ C6H12O6 + 6 O2  

 

Nawozy mineralne (sztuczne): 

  • substancje, które zawierajÄ… skÅ‚adniki pokarmowe bezpoÅ›rednio przyswajane przez roÅ›liny
  • sÄ… wydobywane z ziemi lub produkowane
  • Nawozy NPK - zawierajÄ… zrównoważonÄ… dawkÄ™ potrzebnego roÅ›linom azotu (N), fosforu (P), potasu (K)  

 

Nawozy naturalne: obornik, kompost, powstają w wyniku rozkładu substancji organicznych.

 

Makroelementy - pierwiastki, które sÄ… potrzebne roÅ›linom w dużych iloÅ›ciach

Azot 

  • roÅ›liny pobierajÄ… go w postaci jonu NO3− i NH4+
  • tylko roÅ›liny motylkowe wiążą azot z powietrza (dziÄ™ki bakteriom), dla wiÄ™kszoÅ›ci roÅ›lin jest on niedostÄ™pny z powietrza
  • powstaje po wyÅ‚adowaniach atmosferycznych (podczas burzy tworzy siÄ™ niewielka ilość kwasu azotowego(V), który reaguje z różnymi substancjami w glebie)
  • niedobór azotu powoduje żóÅ‚kniÄ™cie i opadanie liÅ›ci i sÅ‚aby wzrost roÅ›lin
  • nawozy sztuczne zawierajÄ…ce azot: saletra wapniowa (Ca(NO3)2), saletra sodowa (NaNO3) , saletra potasowa (KNO3), siarczan amonu ( (NH4)2SO4), saletra amonowa (NH4NO3), saletrzak, mocznik, azotniak i inne 

Fosfor 

  • roÅ›liny pobierajÄ… go w postaci jonów PO4−3, pierwiastek budulcowy
  • niedobór fosforu powoduje opóźnienie dojrzewania owoców i nasion, ciemnoczerwone zabarwienie liÅ›ci
  • nawozy sztuczne fosforowe: superfosfaty (fosforany wapnia) 

Potas

  • pobierany przez roÅ›liny w postaci jonu K+
  • objawy niedoboru: zwijanie liÅ›ci, mniejsza odporność na grzyby, suszÄ™
  • nawozy sztuczne potasowe: siarczan(VI) potasu (K2SO4), chlorek potasu (KCl)  

Wapń

  • pobierany przez roÅ›liny w postaci jonów Ca+2
  • niedobór: żóÅ‚kniÄ™cie brzegów mÅ‚odych roÅ›lin 

Magnez

  • pobierany przez roÅ›liny w postaci jonu Mg2+
  • bierze udziaÅ‚ w budowie chlorofilu i w procesie fotosyntezy, 
  • niedobór: żóÅ‚te plamy miÄ™dzy nerwami liÅ›ci

Siarka

  • pobierana przez roÅ›liny w postaci jonów SO4 2−
  • niedobór: żóÅ‚te liÅ›cie, zamieranie roÅ›liny
  • nawozy sztuczne zawierajÄ… tlenek magnezu (MgO) lub siarczan magnezu (MgSO4)  

Mikroelementy - pierwiastki, które sÄ… potrzebne roÅ›linom w niewielkich iloÅ›ciach: bor, miedź, żelazo, mangan, molibden i cynk  


 Odczyn gleby 

  • pH >7 - odczyn zasadowy - wiÄ™cej jonów OH niż jonów H+
  • pH <7 - odczyn kwasowy - wiÄ™cej jonów H+ niż jonów OH
  • pH = 7 - odczyn obojÄ™tny - tyle samo jonów H+ i OH 

Odczyn gleby mierzy siÄ™ pehametrem, kwasomierzem glebowym lub papierkiem wskaźnikowym. 

Zakwaszenie gleb spowodowane jest przez:

  • intensywnÄ… uprawÄ™ roÅ›lin
  • zbyt intensywnym nawożeniem nawozami mineralnymi
  • kwaÅ›ne opady  

Wapnowanie gleb

  • stosuje siÄ™ zwiÄ…zki wapnia: tlenek wapnia, wodorotlenek wapnia, wÄ™glan wapnia
  • powoduje odkwaszanie gleby, neutralizuje kwasy zawarte w kwaÅ›nej glebie
  • zmienia odczyn gleby 

Wapnowanie gleby usuwa z niej kationy wodorowe powodujÄ…ce zakwaszenie:

CaO + 2H+ → Ca2+ + H2O

 

Czy zakwaszenie gleby jest zawsze zjawiskiem szkodliwym?

Nie zawsze. Niektóre roÅ›liny lubiÄ… nawet bardzo kwaÅ›ne gleby (pH 3-4), np. borówki, wrzosy. TakÄ… glebÄ™ pod uprawy należy specjalnie zakwaszać, np kwaÅ›nym torfem lub nawozem sztucznym. Lekko kwaÅ›nÄ… glebÄ™ toleruje również wiele roÅ›lin ozdobnych, warzywniczych czy owocowych. 

 


Degradacja gleb - obniżenie wartości uprawowej gleby.

 

ŹródÅ‚a i czynniki wpÅ‚ywajÄ…ce na degradacjÄ™ spowodowane przez czÅ‚owieka

  • pyÅ‚y przemysÅ‚owe - po pewnym czasie opadajÄ… na ziemiÄ™, zawierajÄ… szkodliwe, trujÄ…ce skÅ‚adniki 
  • gazy przemysÅ‚owe - najczęściej tlenki wÄ™gla, azotu, siarki - rozpuszczajÄ… siÄ™ w wodzie (deszcz, woda glebowa) i wraz z niÄ… powodujÄ… zakwaszanie gleb
  • Å›cieki przemysÅ‚owe - mogÄ… zawierać szkodliwe substancje i dostawać siÄ™ do wód gruntowych, gdzie sÄ… pobierane przez roÅ›liny
  • Å›cieki domowe - mogÄ… zawierać szkodliwe substancje (detergenty, wyrzucane leki, pÅ‚yny czyszczÄ…ce itp)
  • spaliny samochodowe - powodujÄ… degradacjÄ™ gleb przy drogach, roÅ›liny tu uprawiane przyswajajÄ… szkodliwe substancje
  • sól drogowa sypana zimÄ… - powoduje zasolenie gleb w pobliżu dróg
  • odpady, Å›mieci wyrzucane do lasu, na ugory - deszcz wymywa z nich substancje rozpuszczalne, które dostajÄ… siÄ™ do wód gruntowych
  • używanie Å›rodków ochrony roÅ›lin - substancje te przedostajÄ… siÄ™ do wód gruntowych a potem sÄ… pobierane przez roÅ›liny 
  • przenawożenie - nadmiar nawozów jest gromadzony przez roÅ›liny, które sÄ… potem spożywane, powodujÄ… zatrucia, uczulenia
  • wyjaÅ‚awianie - zbyt intensywny zbiór roÅ›lin a brak powrotu substancji organicznej do gleby, brak pÅ‚odozmianu i przerw w uprawie
  • zÅ‚a gospodarka zasobami wodnymi − zakÅ‚adanie systemów odwadniajÄ…cych, regulacja rzek może spowodować obniżenie wód gruntowych i nadmierne wysuszanie gleb  

Aby przyczynić się do ochrony gleb człowiek nie powinien

  • wyrzucać Å›mieci do lasu
  • wyrzucać lekarstw do zlewu
  • myć samochodów na glebie
  • rozsypywać zbyt dużych iloÅ›ci nawozów sztucznych
  • ograniczać używanie Å›rodków owadobójczych i chwastobójczych 

Rekultywacja - przywrócenie wartoÅ›ci użytkowej gleb zdegradowanych

  • likwidacja źródeÅ‚ zanieczyszczenia
  • neutralizacja substancji szkodliwych
  • pokrywanie warstwÄ… próchnicy
  • odkwaszanie zwiÄ…zkami wapnia
  • sadzenie roÅ›lin, które dobrze radzÄ… sobue w trudnych warunkach  

 

 


 Bibliografia

Eugeniusz Gorlach, Teofil Mazur Chemia rolna, Wydawnictwo PWN 2001

Witold Grzebisz łbdquo;Nawożenie roślin uprawnychłrdquo; PWRiL 2008;

Masz już w sobie przekonanie, że potrzebujesz wsparcia, aby odkryć fascynujący świat chemii, w codziennej nauce i przygotowaniu do matury?

Załóż konto

Zyskaj dostęp do artykułów, które przekształcą skomplikowane zagadnienia chemiczne w zrozumiałe i interesujące treści.

Każdy artykuł, który przeczytasz, zwiększy Twoje zrozumienie i zaciekawienie chemią.

Nie czekaj, zacznij swoją naukową podróż już dziś!

Pełny tekst dostępny jest tylko dla zalogowanych



Copyright 2011-2024Chem24.pl
Wszelkie prawa autorskie do treści zawartych w serwisie chem24.pl należą do właściciela portalu.
Treść strony i wszystkie elementy strony chem24.pl podlegają ochronie prawnej zawartej w przepisach o prawie autorskim.
Niedozwolone jest kopiowanie, rozpowszechnianie i udostępnianie innym użytkownikom bez zgody autora.

Niedozwolone działania stanowią okradanie autora i podlegają przepisom zawartym w Kodeksie Karnym.